Cultuur

China is een favoriete bestemming voor een rondreis. Echter, hoeveel weet u van de cultuur en van de geschiedenis van dit grote land?

Cultuur
De term Chinese cultuur heeft betrekking op een veelheid aan tradities en religieuze gebruiken zoals deze in alle uithoeken van China gedurende de geschiedenis van China hebben bestaan en nog steeds bestaan. Globalisering, kerstening en modernisering komt in China steeds vaker voor, waardoor de Chinese cultuur minder dominant wordt en er ook mengeling van cultuur ontstaat.

Een belangrijk begrip in de Chinese cultuur is welvaart. Als men rijk is, heeft men automatisch status. Cai Shen, de Welvaartsgod is daarom één van de belangrijkste goden in de traditionele Chinese godsdienst.

Door migratie van overzeese Chinezen is ook de Chinese cultuur verspreid over de wereld. Chinezen hebben vrijwel in elke gemeente in Nederland een Chinees restaurant. In vrijwel alle grote steden van Canada en Amerika kan men Chinese buurten vinden met allerlei voorzieningen voor Chinezen en in vrijwel elk Afrikaans land zijn winkeltjes van Chinese handelaren te vinden.

In de Chinese cultuur wordt zeer grote aandacht gegeven aan onderwijs. Al vanaf de eerste keizer in de Chinese geschiedenis bestaat het onderwijs om hogerop te komen in de Chinese maatschappij. Overzeese Chinese kinderen staan bekend om hun ijver in leren en goed presteren op school. Een veel voorkomend element is de hoge prestatiedruk die kinderen hebben.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Chinezen gaat geen eeuwen maar millennia terug. Zo’n 6000 jaar geleden werd China bevolkt door volkeren die landbouw bedreven en vee hielden. Zij behoorden tot de zogeheten Yang Shao– en Lung Shan-culturen. Uit deze laatste cultuur ontstonden rond 2200 v. Chr. de koninkrijken van de Shang- en Yin-vorsten. Al in deze tijd ontstond ook het Chinese schrift. De Shang-Yin werden in de 11de eeuw v. Chr. verslagen door de Zhou-vorsten, die afkomstig waren uit het gebied rond de stad Xi’an. De filosofieën van het taoïsme en het confucianisme kregen in deze tijd grote aanhang.